zondag 20 november 2011

AIHRC bezorgd over toename geweld tegen vrouwen in Afghanistan

De Afghaanse Onafhankelijke Mensenrechtencommissie AIHRC heeft zich zondag bezorgd geuit over de toename van geweld tegen vrouwen in Afghanistan. De afgelopen 9 jaar zijn meer dan 39.000 geweldplegingen tegen vrouwen geregistreerd.

Dat meldt het nieuwsagentschap Pajhwok. De afgelopen 9 jaar zijn 13.476 gevallen van fysiek geweld en 3.358 seksuele aanvallen geteld. Daarnaast is er een toename van geweld binnen de familie en intimidatie van vrouwen op de werkvloer, op universiteiten, in gevangenissen en op straat.

Er werden meer dan 9.400 gevallen van verbaal en psychisch geweld, 5.900 gevallen van economische achterstelling en 7.200 andere vormen van geweld gerapporteerd aan de Afghanistan's Independent Human Rights Commission (AIHRC).

Volgens de mensenrechtenorganisatie toont dit een toename aan van de bewustwording onder de mensen.

De AIHRC zegt verder dat met slechts 14 kantoren in het land de commissie niet alle gevallen van geweld in Afghanistan vast kan leggen.

In het eerste half jaar van het Afghaanse jaar werden 2.433 gevallen van geweld tegen vrouwen geregistreerd. Maar veel gevallen zijn niet gerapporteerd.

Een mogelijke manier om geweld tegen vrouwen te bestrijden is het vervolgen van de daders ervan.

Zie ook:
Afghanistan gevaarlijkste land ter wereld voor vrouwen