dinsdag 3 mei 2011

Slechtste omstandigheden ter wereld voor moeders in Afghanistan

Onder meer ondervoeding, kindersterfte en de hoge moedersterfte bij de geboorte van een kind maken Afghanistan wereldwijd het slechtste land voor moeders.

Dat heeft de hulporganisatie Save the Children gemeld in een "Moederdagrapport".

Twee op de vijf kinderen in Afghanistan zijn ondervoed en één op de vijf sterft voor zijn vijfde verjaardag. Een op de elf vrouwen in Afghanistan sterft door complicaties bij zwangerschap of geboorte.

Afghaanse vrouwen krijgen gemiddeld minder dan vijf jaar onderwijs en de levensverwachting van vrouwen is 45 jaar.

De VN bracht daarbij bovendien al eens onder de aandacht dat door de hoge moedersterfte in Afghanistan veel kinderen zonder moeder op moeten groeien in een van de gevaarlijkste landen van de wereld.

Dit staat in schril contrast met Noorwegen, dat als beste land uit de bus komt om moeder te worden. De kindersterfte is laag, gemiddeld één op de 333 kinderen sterft voor het vijfde levensjaar, vrouwen krijgen doorgaans 18 jaar onderwijs en worden gemiddeld 83 jaar.

In Noorwegen is de kans om aan complicaties rond geboorte of zwangerschap te overlijden 1: 7100.

Acht van de tien minst aantrekkelijke landen om een kind ter wereld te brengen liggen in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Acht van de tien landen in de top 10 liggen in West-Europa.

Nederland staat op de negende plaats; de Verenigde Staten op plaats 31.

Het rapport State of the World’s Mothers 2011 van Save the Children komt uit ter gelegenheid van Moederdag Het bevat een lijst van 164 landen die gerangschikt zijn op de toegankelijkheid tot gezondheidszorg, onderwijs en economische mogelijkheden.

Waar ze woont maakt enorm veel uit voor wat een moeder te vieren heeft op Moederdag, zo cocludeert de hulporganisatie.

In veel landen zijn vaccins, antibiotica en verzorging tijdens de zwangerschap voor grote aantallen vrouwen onbereikbaar, als gevolg waarvan de sterftepercentages van moeders en kinderen bij geboorten hoog zijn.

Holke Wierema, directeur van Save the Children, zegt: “Natuurlijk is armoede een doorslaggevende factor. Maar juist op een dag als Moederdag is het goed om je te realiseren hoe enorm de verschillen zijn en dat we ons daar niet bij neer moeten leggen.

In 2000 is een aantal Millenniumdoelstelingen afgesproken. Eén daarvan is dat de moedersterfte met driekwart terug wordt gebracht van 546.000 in 1990 naar 136.500 in 2015.

Er is volgens Wierema al een forse daling bereikt. in 2008 overleden 358.000 vrouwen aan complicaties rond zwangerschap en geboorte. Maar er moet nog veel gebeuren om de doelstelling te halen.

Save the Children is een organisatie die zich inzet om moedersterfte en kindersterfte terug te dringen, door vroedvrouwen op te leiden, door gezondheidszorg te verbeteren, door geneesmiddelen te verstrekken en door schoon water aan te bieden.

De organisatie wil regeringen in Westerse landen, maar zeker ook van ontwikkelingslanden, scherp houden om iets te doen aan de schrijnende omstandigheden waarin veel kinderen ter wereld moeten komen.

De Verenigde Naties hebben eerder al eens onder de aandacht gebracht dat door de hoge moedersterfte in Afghanistan ook veel kinderen op moeten groeien zonder moeder in een van de gevaarlijkste landen van de wereld.

Rangschikking
- Bovenste 10 landen (van 1 – 10): Noorwegen, Australië, IJsland, Zweden, Denemarken, Nieuw Zeeland, Finland, België, Nederland, Frankrijk

- Onderste 10 landen (van 155-164): Centraal Afrikaanse Republiek, Soedan, Mali, Eritrea, Democratische Republiek Congo, Chad, Yemen, Guinea-Bissau, Niger, Afghanistan